lymfedrainage

Manuele lymfedrainage

Wat is Manuele Lymfedrainage (MLD)?

Manuele Lymfedrainage is een hele zachte manier van masseren die het lymfestelsel stimuleert. Hierdoor wordt lichaamsvocht dat zich in het weefsel bevindt (en niet direct via het bloed kan worden opgenomen) via de lymfebanen naar de bloedbaan gestuurd. De plaats waar het lymfevocht weer in het bloed komt, noemen we het “doucheputje”, dat zich in de hals bevindt. Daarom beginnen we elke lymfedrainage in de hals, ongeacht het lichaamsgebied waar de massage moet worden uitgevoerd.

In deze praktijk masseren we voornamelijk het hoofd/hals gebied en/of de buik. Afhankelijk van de reden van het probleem kan volstaan worden met één of meedere MLD’s. Zijn er meerdere behandelingen nodig dan wordt er gekeken wat de frequentie van het aantal behandelingen zal zijn om een optimaal resultaat te behalen.

Techniek

MLD is een met lichte druk pompende beweging die 5 keer op één plaats wordt uitgevoerd. De grote eiwitten in ons lichaamsvocht kunnen niet via de bloedvatwand dringen, maar wel via de wanden van de lymfebanen. Deze lymfebanen kan je zien als een soort parelketting met klepjes tussen de afzonderlijke “kamertjes” (de parels). Aan elk kamertje zitten sensoren die door de massage aangezet worden tot contractie. Hierdoor wordt de inhoud in het volgende kamertje geduwd.

Indicaties / Contra-indicaties

Indicaties

Indicaties zijn o.a. oedeem (zwelling) voor en/of na operatie. Bijvoorbeeld: facelift, oogcorrectie. Oedeem na trauma. Bijvoorbeeld verstuikingen, kneuzingen. Vocht vasthouden, stuwingen/ huidveranderingen. Bijvoorbeeld: rosacea, couperose, eczeem. Reiniging van het lymfesysteem, regelmatig terug kerende verkoudheid, hoofdpijn en meer.

Contra-indicaties

Bij het eerste bezoek wordt er gekeken naar de aard en de oorzaak van de klacht of het probleem. Daarin wordt gekeken of er omstandigheden zijn waarbij een MLD behandeling wordt afgeraden. (contra-indicatie). Dit kan zijn: ernstige ziekten (kanker, tuberculose), koorts en acute ontstekingen als bijvoorbeeld, acute trombose. Ook kan het zijn dat er wel een MLD kan plaats vinden, maar dat een bepaald gebied vermeden moet worden. Bijvoorbeeld: snel werkende schildklier, lage bloeddruk, menstruatie (buik vermijden).

Lymfedrainage uitgevoerd door de schoonheidsspecialiste wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.