elektrisch-ontharen-1

Elektrisch ontharen

elektrisch-ontharen-4

Elektrisch ontharen

Elektrisch ontharen

Elektrisch ontharen kan gedaan worden op drie verschillende manieren.

De eerste en oudste is elektrolyse. Door toepassing van gelijkstroom vormt zich natronloog in het haarzakje. Dit vernietigt de groeicellen.

De tweede methode van elektrisch ontharen is thermolyse ook wel diathermie genoemd. Hoogfrequente wisselstroom vormt warmte en vernietigt de groeicellen.

De derde en modernste is de blend-methode. Dit is een combinatie van elektrolyse en thermolyse. Voordeel hiervan is dat de warmte de vorming van natronloog doet versnellen. De blend methode is daarom minder pijnlijk, minder tijdrovend en effectief. Een behandeling van één afzonderlijke haar duurt ongeveer 10 tot 15 seconden.

Bij alle methoden wordt een heel dun naaldje langs de haarschacht in het haarzakje gestoken. Daarna wordt behandeld middels een van de drie bovenstaande technieken. De ervaring van de behandelaar is van groot belang omdat de naaldjes op de juiste plaats gestoken moeten worden. De behandelaar moet ook voor ieder persoon afzonderlijk bepalen hoe hoog de stroomsterkte kan worden ingesteld. Niet ieder mens kan evenveel pijn verdragen en daar moet de behandeling op worden aangepast. Bij gevoelige mensen kan de huid ongeveer een uur voor de behandeling behandeld worden met EMLA crème. Dit is een verdovende crème die alleen op doktersrecept verkrijgbaar is.

Behandeltraject

Om effectief te zijn is vaak een lang behandeltraject nodig dat op kan lopen tot twee jaar. Er moet dan om de zes tot acht weken behandeld worden. Alleen haren die in de zogenaamde anagene (groei) fase zijn kunnen behandeld worden, maar helaas zijn niet alle lichaamsharen tegelijk in deze fase. Haren die in de katagene (overgangsfase) of telogene (rust) fase zijn kunnen niet behandeld worden. Ondanks lange en regelmatige behandeltrajecten kan het toch voorkomen dat een behandeling niet aanslaat. Dit kan bijvoorbeeld komen door hormonale problemen.

Belangrijkste neveneffecten van elektrisch ontharen zijn roodheid van de huid en zwelling.

Vergoeding

Vergoeding van ziektekostenverzekering is vaak mogelijk, vraag hiernaar.