gezonde-voeding

Voeding

Belang van voeding op lichaam en geest

In de Natuurgeneeskunde heeft voeding een belangrijke plaats. Uit voeding halen we allemaal bouwstoffen die van belang zijn voor ons systeem, onze cellen en organen. De bouwstoffen zijn voornamelijk de vitaminen, mineralen, de enzymen, de vetten, de koolhydraten en de eiwitten. In de natuurgeneeskunde richten we ons niet op de ziekte of een ziek orgaan, we kijken naar het hele lichaam als één ecosysteem, waarbij alles invloed heeft op alles. Zo heeft onze voeding direct werking op ons lichaam. Eet je bijvoorbeeld lang, te eenzijdig, dan krijg je een te kort van bepaalde stoffen, waardoor bepaalde systemen die ons lichaam sturen, hun werk minder goed doen. We raken moe, krijgen kwaaltjes en meer. We krijgen veel toxinen (gifstoffen) binnen en deze toxinen hebben een voorkeur om zich in ons vetweefsel op te slaan. Onze hersenen bevatten veel vetweefsel en daar wordt het dus ook opgeslagen. Hier door gaan de hersenen erop achteruit en dat heeft weer invloed op onze stemming en geheugen.

Na het verteren van voedsel blijft er altijd een zure of een basische ‘rest’ achter in het lichaam. Voedingsmiddelen zoals vlees, vis, brood, boter, kaas en eieren zorgen na de verbranding voor een zuuroverschot. Aardappelen, groenten en fruit veroorzaken daarentegen een basenoverschot. Veel mensen hebben gezondheidsklachten die door zuur vormende voeding wordt veroorzaakt. Klachten kunnen zijn: vermoeidheid, slaapstoornissen, verstopping, huidproblemen, spierproblemen, haaruitval en een grotere vatbaarheid voor infectieziekten. Daarnaast draagt het eten van te veel zuur vormende voeding bij aan vroegtijdige veroudering. In een later stadium kunnen de klachten ernstiger worden en kunnen aandoeningen ontstaan zoals bijvoorbeeld suikerziekte, jicht, nierstenen, reuma, maagzweren, botontkalking, fibromyalgie, astma en kanker.

Invloed van voeding op onze huid

Onze huid is het grootste orgaan. Logisch dat als voeding invloed heeft op ons innerlijk (dus onze organen, cellen en systemen) dat ook onze huid er wel bij vaart, als wij gezond en gevarieerd eten. Het is van belang dat we suikers zoveel mogelijk laten staan en weinig tot geen verzadigde vetten eten, maar wel de goede (onverzadigde) vetten, zodat er een balans in de vetten komt. (De drie vormen van omega vetzuren (Omega 3, 6 en 9). Het eten van veel “verkeerde” vetten, is vaak op de huid waar te nemen. Zo ontstaan er vaak puistjes, eczeem en ander ongerechtigheden op de huid. Te weinig van de goede vetten kan een droge huid geven of gerstekorrels.

Het zelf genezend vermogen van het lichaam kan met deze bouwstoffen over het algemeen goed zijn werk doen. Het gaat mis als er een disbalans in het systeem ontstaat door bijvoorbeeld eenzijdige voeding, afvalstoffen en gifstoffen (denk bijvoorbeeld aan medicijnen, kwik-vullingen, weekmakers in plastic (BPA), bestrijdingsmiddelen, suikers en veel meer). Ook kunnen er voedingsmiddelen zijn die over het algemeen wel gezond zijn, maar voor het individu op dat moment niet. Dan is het van belang dat deze voeding tijdelijk niet gegeten moet worden om zodoende het lichaam weer de gelegenheid te geven, te herstellen van de lichte ontstekingsverschijnselen die deze voeding kan veroorzaken. Deze voedingsadviezen zijn geen diëten om af te vallen. Het komt echter wel voor dat als men bepaalde voedingsmiddelen niet eet men toch gewicht gaat verliezen.

Met behulp van het ASYRA apparaat wordt er ook een voedingstest gedaan, waarbij naar voren komt welke voeding voor het lichaam slecht-of moeilijk te verteren is of waar het lichaam een vorm van intolerantie voor heeft. Deze dient dan voor een aantal weken vermeden te worden. Tegelijkertijd krijgt men een flesje mee naar huis met vloeistof, waarvan druppels in die zelfde periode genomen moet worden, zodat het lichaam deze voeding weer beter kan verdragen.

Er zijn een aantal algemene adviezen die ik aan iedereen geef. De belangrijkste zijn:

1. Probeer voeding te gebruiken die de bloedsuikerspiegel weinig belast.

Hoge bloedsuikers worden in verband gebracht met overgewicht, diabetes, ontstekingen, kanker hormonale verstoringen en steeds meer wordt duidelijk dat zelfs klachten als de ziekte van Alzheimer, Parkinson etc, negatief worden beïnvloed door hoge bloedsuikerspiegels. Dus beperk het eten van suikers en koolhydraten, zoveel mogelijk. Een voorbeeld van een koolhydraat met lage Glycemische index, is de zoete aardappel, dat daarom beter is dan een gewone aardappel.

2. Eet zo min mogelijk geraffineerde voeding (wit brood, witte macaroni, witte rijst, etc.) en beperk met name suiker.

De gemiddelde Nederlander consumeert circa 35 kilo suiker per jaar! Dit bevordert ontstekingen en remt het immuunsysteem op allerlei fronten. Geraffineerde voeding is ontdaan van vezels, die in ons voedingspatroon veel te weinig aanwezig zijn. In de loop der eeuwen zijn vezels uit veel producten weg veredeld, waardoor vooral fruit relatief vezel arm is geworden.

Eet zo gevarieerd mogelijk, om zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Als je bijvoorbeeld elke dag 2 broodmaaltijden eet en 3 keer per week pasta in de vorm van spaghetti e.d., kies dan voor deegwaren wat voor een deel bestaat uit iets anders dan tarwe! Eet niet alleen 2 x daags kaas op je brood, maar kies eens wat anders.

Koolhydraten, granen, eiwitten en vetten

Koolhydraten/granen

Tegenwoordig zien we dat veel mensen tegenwoordig niet goed meer tegen tarwe of andere granen kunnen. De tarwe van tegenwoordig is niet hetzelfde meer als dat het vroeger was. De gewassen zijn in de loop der tijd zo veranderd waardoor ze niet meer door het lichaam worden herkent en ontstaan er op een heel licht niveau ontstekingen. Bij de één is dat direct voelbaar in de darmen, bij de ander ontstaan er langzaam aan klachten aan gewrichten of spieren. We brengen het niet in verband met de voeding omdat de klachten vaak na langere tijd van gebruik, pas gaan optreden. Bovendien verhoogd het eten van veel granen onze bloedsuikerspiegel. Veel mensen worden onrustiger en drukker door het eten van suikers. Ook heeft het eten van veel suikers invloed op onze hormoonhuishouding, met alle gevolgen van dien.

Eiwitten

Eiwitten vormen de “bouwstenen” van ons van ons lichaam.Het is belangrijk voor de opbouw van spieren. Wanneer je een krachtsporter bent die spiermassa op wilt bouwen, zal je dus extra eiwitten tot je moeten nemen. Wanneer je er niet voldoende van binnenkrijgt, heb je niet het materiaal om nieuw spierweefsel te vormen. Als je wilt afvallen is het weer belangrijk om eiwitten binnen te krijgen om ervoor te zorgen dat je geen piek (hoge) in je suikerspiegel krijgt. Al snel na zo’n piek daalt de bloedsuikerspiegel snel en dat leidt tot eetbuien. Bovendien geven eiwitten een langdurig gevoel van verzadiging. Het kost meer energie om ze te verteren en ze helpen je jouw spierweefsel in stand te houden. En meer ontwikkeld spierweefsel verbrand meer calorieën, zelfs in rust.

Vetten

De reguliere wereld verteld ons dat vetten slecht zijn. We werden aangeraden steeds minder vetten te gaan eten. Maar sommige vetten zijn juist heel belangrijk voor ons gebleken. De (meervoudige) onverzadigde vetzuren bijvoorbeeld. Ook onze hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten, door deze voor een groot deel of helemaal uit onze voeding te schrappen, gaan onze hersenen er op achteruit. Dat heeft veel invloed op ons geheugen en onze stemmingen. Het veranderen van je voedingsgewoonten brengt vaak veel weerstand met zich mee. Pas als je merkt dat het effect heeft, wordt de motivatie groter om er voor te gaan.